Το πανέμορφο χωριό στις πλαγιές του Καϊμακτσαλάν

shutterstock71639767

Στα ορεινά της Πέλλας, κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ βρίσκεται ένα χωριό που αποτελεί αγαπημένο προορισμό πολλών και κυρίως όσων αγαπούν τον χειμώνα και τα χειμερινά αθλήματα. Είναι ο Άγιος Αθανάσιος, παραδοσιακός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του Καϊμακτσαλάν.

Χρονολογείται περίπου από τον 16ο αιώνα και οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν πιστεύεται πως ήταν κτηνοτρόφοι και τεχνίτες χτίστες από την Ήπειρο. Στην περιοχή έχουν πάντως βρεθεί ερείπια από κατοικίες και οχυρώσεις από τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια, κάτι που δικαιολογείται λόγω της εγγύτητας του οικισμού με την Εγνατία Οδό.

Ύστερα από σεισμούς το χωριό κρίθηκε τη δεκαετία του ’80 ανασφαλές από γεωλογικής άποψης και τότε ιδρύθηκε ο Νέος Άγιος Αθανάσιος. Ο παλιός οικισμός εγκαταλείφθηκε πλήρως μέχρι τη δεκαετία του ’90, οπότε άρχισε να λειτουργεί, δοκιμαστικά στην αρχή και κανονικά στη συνέχεια το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους επισκέπτες.

Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ θεωρούν τον Άγιο Αθανάσιο «must» του χειμώνα. Ωστόσο το τοπίο, ο πέτρινος οικισμός με τη μοναδική αρχιτεκτονική και το επιβλητικό Καϊμακτσαλάν κάνουν την περιοχή δημοφιλή προορισμό και εκείνων που προτιμούν ξεκούραση και χαλάρωση. Το περιβάλλον προσφέρει απόλυτη ηρεμία και πληθώρα δραστηριοτήτων και τις εποχές εκτός χειμώνα, όπως ιππασία και περιηγήσεις στο βουνό.

ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...