Απλή αναλογική: Έτσι θα εφαρμοστεί στους δήμους -Οι δικλείδες ασφαλείας

ekloges-kalpi_1

Υπεραμύνθηκε της απλής αναλογικής ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης λέγοντας (στην ΕΡΤ) ότι «βοηθάει στις συγκλίσεις. Και οι τοπικές κοινωνίες είναι κατεξοχήν πεδίο για συγκλίσεις». Χαρακτήρισε, μάλιστα «επιεικώς απαράδεκτο το σημερινό εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση καθώς δεεν απτυπώνει τη βούληση των τοπικών κοινωνιών» και περιέγραψε το σύστημα που θα προτείνει:

-Στον α΄γύρο θα γίνεται εκλογή του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου με απλή αναλογική και στο β΄γύρο μεταξύ των δύο πρώτων θα εκλέγεται δήμαρχος/περιφερειάρχης αυτός που παίρνει 50%=1

Αυτό, κατά τον υπουργό, σημαίνει ότι  «οι αυριανές διοικήσεις θα στηρίζονται σε δύο και τρεις συνδυασμούς. Και οι συνεννοήσεις θα γίνονται πάνω από το τραπέζι», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρχουν αντιδήμαρχοι και από τον δεύτερο και από τον τρίτο συνδυασμό».

Δικλείδες ασφαλείας

Όσον αφορά τις δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην οδηγηθούμε σε ακυβερνησία, ο κ. Σκουρλέτης πρότεινε «η έγκριση διαφόρων αποφάσεων, ακόμη και του προϋπολογισμού, μετά από δύο-τρεις άκαρπες συνεδριάσεις να γίνεται με σχετική πλειοψηφία». Επίσης, για τον προϋπολογισμό είπε ότι μπορεί να «σπάει», και να ψηφίζονται ξεχωριστά για παράδειγμα οι δαπάνες μισθοδοσίας ή άλλες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του δήμου.

aftodioikisi.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *